Zaman Gazetesi Başbakanlık Muhabiri Ahmet Dönmez’in ‘Yüzde On-Adil Düzenden Havuz Düzenine’ isimli kitabı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ını rahatsız etmeye devam ediyor. Saray sadece kitaba değil, kitabı öven twitlere bile tahammül edemiyor. Daha önce kitabın toplatılması, basımının engellenmesi ve yazarın bütün muhtemel adreslerine baskın düzenlenmesi için yargıya müracaat eden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binali Yıldırım, kitabı öven twitlere de savaş açtı. Onlardan biri, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Fatih Çavuş’un, 21 Şubat’ta Dönmez’e hitaben attığı, “Kitabınız listemde değildi ama toplatılacak deyince hemen aldım, okumaya başladım. Süper reklam oldu:)” şeklindeki twitti. Yıldırım’ın avukatları hemen harekete geçerek İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi’ne dava açtı. Çavuş’un bu twitinin silinmesi isteniyordu. Mahkeme jet hızıyla karar verdi ve 24 Şubat’ta talebi onayladı. Fatih Çavuş, karardan önceki gün haberdar oldu. Twitter hukuk servisi, kendisine bir e-posta göndererek mahkeme kararını paylaştı. Bunun üzerine Fatih Çavuş, söz konusu twitini sildi. Fakat kararda adı geçen tek kişi kendisi değildi. İstanbul Bağımsız Milletvekili Hakan Şükür’le birlikte 9 ayrı twitter kullanıcısının daha tpaylaşımları için silme kararı çıkmıştı. Ayrıca
6 internet sitesinin de konuya ilişkin haberlerini kaldırması yönünde karar alınmıştı. Kararın altında imzası olan Sulh Ceza Hakimi ise, geçtiğimiz günlerde görevi bırakan İbrahim Lorasdağı. 6 Şubat’taki HSYK kararnamesi ile 8. Sulh Ceza Hakimliği’ne getirilen Lorasdağı, geçen hafta görevi iade etmişti. 1 ayda görevi bırakan Hakim’i rahatsız eden kararlardan birinin de bu olduğu belirtiliyor.
Binali Yıldırım, 15 Şubat 2015 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu’na müracaat ederek kitabın toplatılması için Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapılmasını istedi. Bu talep, 21 Şubat tarihli Zaman Gazetesi’nde “Sen misin o kitabı yazan” başlığı ile haberleştirildi. Aynı gün sosyal medyada toplatma girişimine tepki yağdı. Çok sayıda twitter kullanıcısı, sırf Yıldırım’a tepki olarak kitabı alacağını ilan etti. Onlardan biri de Fatih Çavuş’tu. Fakat attığı twitte hiç adı geçmemesine rağmen mahkemenin silme kararının gerekçesi, “Binali Yıldırım’ın kişilik haklarına saldırı”ydı. Twitter hukuk servisinden kendisine gönderilen yazıda, “Kullanıcı hesabınızdan belirtilen içeriği gönüllü olarak kaldırabilir veya itiraz yoluna gidebilirsiniz” deniyordu. Çavuş, UYAP üzerinden sorgulama yapmak istedi ama sistem sorgulama yapmasına izin vermedi. Sebebi, ‘değişik iş kararı’, yani yargılama yapmaya gerek olmaksızın sadece evrak üzerinden alınan kararlardan olmasıydı. UYAP, “Ceza Mahkemesine ait, Değişik iş ve sorgu dosya evrakları gösterilmemektedir” uyarısı verdi. Bunun üzerine Çavuş itirazdan vazgeçerek doğrudan twiti silmeyi tercih etti.
Hamit Karan isimli twitter kullanıcısının da “Daha önce almıştım inadına yarın 1 adet daha alıp birine hediye edeceğim” şeklindeki paylaşımı için benzer bir karar çıktı. Eski Milli Futbolcu, Bağımsız Milletvekili Hakan Şükür ise hiç yorum yapmadan sadece haberin linkini paylaşmasına rağmen mahkeme, twitin silinmesi yönünde karar aldı.
DÖNMEZ, DÜN SAVCILIĞA İFADE VERDİ
Bu arada “Yüzde On” isimli kitabın yazarı Ahmet Dönmez, Binali Yıldırım’ın açtığı ceza davası ve toplatma talebi çerçevesinde dün savcılığa ifade verdi. Avukatı Adnan Şeker’le birlikte Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Saylam’a talimatla ifade veren Dönmez, yeni şikayet konularıyla karşılaştı. Yıldırım, avukatı aracılığıyla Zaman’da çıkan “Sen misin o kitabı yazan” başlıklı haber için de ayrıca şikayette bulundu. Haberin, medya üzerinden yargıyı baskı altına alma amacı taşıdığını öne süren Yıldırım, bunun için de ayrıca cezalandırma istedi. Dönmez, yeni şikayetler üzerine 10 günlük ek savunma süresi talep etti. Yıldırım’ın adı, 25 Aralık fezlekesinde Sabah-ATV havuzunun kurulması iddialarında geçiyordu. Ayrıca oğlu Erkan Yıldırım’ın 12 yıl önce aldığı gemiyle ilgili haberler de kitabın konusuydu. Bir diğer önemli iddia da bir Siemens yetkilisinin Münih Savcılığı’na verdiği ifadede “Türkiye’de komünikasyon bakanına rüşvet verdik” şeklindeki itirafıydı. Medyada, bu ismin Binali Yıldırım olduğu öne sürülmüştü. Bu iddiaları derleyen kitap, 17-25 Aralık’ta ortaya çıkan havuz sisteminin 20 yıllık geçmişi anlatıyor.
ZAMAN, 17 Mart 2015
Haberin linki: http://www.zaman.com.tr/politika_proje-mahkeme-kitap-oven-tweeti-de-yasakladi_2283791.html