‘Mükemmel’ İpek’e gasp; batık yandaşa kıyak

Devlete tek kuruş vergi borcu bile olmadığını açıklayan işadamı Akın İpek’in şirketlerine anayasa ve tüm kanunlar çiğnenerek kayyum atandı. Karar, bilirkişinin raporunda şirketin ‘mükemmel’ olduğunu belirtmesine rağmen verildi. Medyasına el kondu, TV ekranı karartıldı. Bir tarafta böyle bir dram yaşanırken diğer yanda yandaş işadamlarının sürdüğü sefa dikkatlerden kaçmıyor. Onlardan biri de kamu bankalarından aldığı kredileri ve özelleştirmeden aldığı şirketleri batıran Yıldızlar SSS Holding.

Saray’a ve parti yönetimine yakınlığıyla bilinen holdingin Ankara’daki binası, bugünlerde adeta AKP Genel Merkezi’ne dönmüş durumda. Binanın girişi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dev fotoğrafları, parti bayrakları ve amblemleri ile süslü. Ağustos 2015 itibarıyla firmanın sadece Halk Bankası’na 1 milyar 142 milyon lira borcu var. Diğer bankalara toplam borcu ise 3,2 milyar lirayı buluyor. Holdingin batık kredileri, Sayıştay’ın son 2014 raporlarına da girdi. Sayıştay, Halkbank Genel Müdürü iken verdiği krediler sebebiyle Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın hakkında soruşturma açılmasını istedi.

HALKBANK’TA BATIK SIKINTISI

3. havalimanı müteahhitlerine 1 milyar Euro kredi vereceğini duyuran Halk Bankası’nın başı, bu batık kredilerle dertte. Sayıştay denetçileri, holdingin mali yapısının kredi vermeye müsait olmadığı biline biline üst üste krediler verilerek bankanın zarara uğratıldığını tespit etti. İddialara göre AKP’den üst düzey isimler banka yönetimine baskı yaparak yandaş işadamını finanse etti. Kredilerin altında imzası olan isimse dönemin genel müdürü olan Hüseyin Aydın. Sabah-ATV için kurulduğu öne sürülen havuz işadamları da Aydın’ın başında olduğu Ziraat Bankası’ndan kredi almıştı.

Sayıştay raporuna göre Hüseyin Aydın’ın başında olduğu Halk Bankası Yönetim Kurulu, 28 Eylül 2011 tarihinde holdinge 250 milyon dolarlık limit tahsis etti. Bu limitler dahilinde kullandığı krediler sebebiyle firmanın 241 milyon dolarlık nakit riski varken 3 ay sonra bu defa 490 milyon dolar tutarında yeni limit tahsis edildi. Verilen krediler karşılığında sadece 197 milyon liralık ipotek ve rehin alındı. Holdingin 340 milyon liralık 1299 adet karşılıksız çeki ve 10 milyon liralık 173 adet protesto edilmiş senedi bulunuyordu. Ayrıca firma hakkında toplam 289 adet icra takibi vardı. Firmanın özelleştirmeden satın aldığı Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ’nin yönetimine EPDK tarafından 2013 yılında el konulmuştu.

BANKA NEDEN BEKLİYOR?

Holdingden olan alacaklar tahsil edilemeyince banka yönetimi, 30 Eylül 2014 tarihinde alacaklarını takipteki krediler hesabına aktardı. Fakat buna rağmen 29 Temmuz 2015 tarihine kadar herhangi bir hukukî işleme başlanmadı. Bu 9 aylık süre içinde holdingin malvarlığını hukukî takipten kaçırmak için işlem yapıp yapmadığı bilinmiyor. Ağustos 2015 itibarıyla firmanın sadece Halk Bankası’na 1 milyar 142 milyon lira borcu var. Ayrıca firmanın diğer bankalara toplam 3,2 milyar lira borcu bulunuyor. Bankanın alacağı tahsil etmek için niye beklediği bilinmiyor. İddialara göre yasal takibe geçilmemesi için siyasilerden banka yöneticilerine baskı geldi. Ancak son dönemde AKP iktidarı bürokratlarını satmaya başlayınca, yasal takibe izin verildi.

Yıldızlar Holding, AKP döneminde sağlanan kredilerle özelleştirme kapsamındaki Eti Gümüş, Gediz Elektrik Dağıtım Şirketi ile Osmangazi Elektrik Dağıtım Şirketi’ni almıştı. Ancak Osmangazi Elektrik’i batırmış ve şirkete EPDK tarafından el konmuştu. 

ZAMAN, 30 Ekim 2015

Haberin linki: http://www.zaman.com.tr/ekonomi_mukemmel-ipeke-gasp-batik-yandasa-kiyak_2324787.html

ahmetdonmez.net\\\\\\\'e Patreon ile destek olun..
Become a patron at Patreon!

CEVAP VER

Yorumlarınızı giriniz!
Buraya isminizi giriniz