Rüşvetin belgesi olur mu?
Bazen olabiliyor.
Bu yazıda paylaşacaklarım bu kapsama girer mi?
Nereden bakacağınıza bağlı.
Nereden bakacağımıza karar vermeden önce olayın ne olduğuna bir bakalım.
Metro Turizm’in sahibi, şu anda Gürcistan’da firari olan Galip Öztürk’ün İş Bankası’ndaki hesabına 12 Mart 2018 tarihinde Ekrem Gülen’den 150 bin TL EFT geliyor.
Açıklama kısmında, “Ekrem Gülen 6 Aralık 2017 tarihinde gelen iade” yazılı.
İşlemin saati 10.07.
****
Ekrem Gülen kim?
O sırada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun koruması ve İçişleri Koruma Daire Başkanı, şu anda da İş Bankası Güvenlik Müşaviri olan Ekrem Gülen.
İlk olarak Sedat Peker’in gündeme getirdiği ve CHP’lilere, “İş Bankası‘nın yasal hissedarı değil misiniz? Paramount Oteli’ndeki çökme ekibinin içinde olan, Süleyman Soylu‘nun koruma müdürü Ekrem Güler’in o bankada ne işi var? Hiç soruyor musunuz? Merak etmiyor musunuz? CHP yetkilileri, aynı zamanda Silivri Emniyet Müdürü’nün intiharından da sorumlu olan bu şahıs, İş Bankası yönetim kurulunun baş danışmanlığını yapıyor. Veyis Ateş‘le beraber Sezgin Baran Korkmaz‘dan avanta isteyen, geceliği 100 bin lira olan kaldığı Paramount Otel’in faturasını yayınlayamayan bu kişinin, finans konusunda nasıl bir dehası var ki emeklilikten sonra o göreve atanıyor?” sorularını yönelttiği Ekrem Gülen.
Sedat Peker, soyadını hatalı olarak Güler yazmıştı; doğrusu Gülen’di.
Ekrem Gülen, aynı zamanda Bakan Soylu‘nun talimatıyla Silivri İlçe Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan‘ı arayarak gözaltında bulunan iki kişinin serbest bırakılmasını isteyen kişiydi.
Hakan Çalışkan, bu olaydan sonra baskılara dayanamayarak intihar etmişti.
İşte Galip Öztürk’e 150 bin TL’yi iade eden o Ekrem Gülen, bu Ekrem Gülen’di. İddialar o yönde.
Yani Ekrem Gülen’e 6 Aralık 2017 tarihinde Galip Öztürk’ten 150 bin TL geliyor. Gülen de 3 ay 6 gün sonra bu parayı iade ediyor.
İşlemin açıklama kısmında öyle yazılı.
****
Aynı gün, yani 12 Mart 2018 tarihinde, bu EFT işleminden 4 saat 22 dakika sonra, saat 14.29’da, Galip Öztürk, İş Bankası’ndaki hesabından Barış Kaya isimli bir kişinin Vakıflar Bankası’ndaki hesabına 150 bin TL EFT yapıyor.
Açıklama kısmında da “Galip Öztürk tarafından gönderilen” yazılı.
Peki Barış Kaya kim?
At yarışı dünyasında tanınmış biri. 30’un üzerine atı var. Cumhurbaşkanlığı Koşusu, Başbakanlık Kupası ve Türkiye Jokey Kulübü Koşusu da dahil birçok yarış kazanan ‘Fly By Me’ isimli safkan atın sahibi. Onlarca ödülü var.
Fakat bizim asıl ilgimizi çeken özelliği, Ekrem Gülen’in en yakın arkadaşlarından biri olması. Uzun yıllardır tanışan, ortamlarda beraber olan, iki samimi arkadaş olmaları.
****
Fotoğrafa tekrar bakacak olursak; bir gün Ekrem Gülen, Galip Öztürk’ün hesabına 150 bin TL EFT yapıyor ve bunun ‘iade’ olduğunu yazıyor.
Bir kaç saat sonra da Galip Öztürk, Ekrem Gülen’in yakın arkadaşı Barış Kaya’nın hesabına 150 bin TL gönderiyor.
Peki bütün bunlar ne manaya geliyor?
İddialara göre Ekrem Gülen, bir nedenden ötürü Galip Öztürk’ten 150 bin lira alıyor. Ancak Galip Öztürk’le ilgili bir soruşturma yürütmekte olan İstanbul Emniyeti Organize Şube polisleri, bu ödemeyi yakalıyor.
Ardından soruşturma, Ekrem Gülen’i de içine alacak şekilde genişletiliyor. Bu durum Emniyet’in tepe yönetiminden Gülen’e bildiriliyor ve “Tedbirini al” deniyor.
Bunun üzerine Gülen, şöyle bir formül üretiyor: Parayı Öztürk’e iade edecektir ama bu göstermelik olacaktır. Galip Öztürk, bu parayı Gülen’in arkadaşı Barış Kaya’ya EFT yapacak, o da çekip elden Gülen’e geri verecektir.
Bu trafiğin açılımı bu şekilde.
****
Peki soruşturma ne oluyor?
Elbette ki üzeri örtülüyor.
Gülen, İçişleri Bakanı Soylu’nun koruması olduğu için herhangi bir işlem yapılmıyor ve dosya kapatılıyor.
Zaten Galip Öztürk bir kaç ay sonra ülkeyi terkediyor.
1996 yılında Kuvvet Köseoğlu isimli kişiyi öldürdüğü iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Öztürk, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 3 Temmuz 2018 tarihinde kararı onamasından hemen önce Gürcistan’a kaçıyor.
Yani kararı önceden haber almış ve ömür boyu hapis cezası nedeniyle hapse girmemek için firar etmişti.
Aynı zamanda Gürcistan vatandaşı olan Öztürk, halen bu ülkede bulunuyor.
Galip Öztürk’ün Yargıtay kararını nasıl haber aldığı bilinmiyor.
****
Bu arada Galip Öztürk’ün parayı ne için veya ne karşılığında Ekrem Gülen’e verdiği de öğrenilemedi.
Öztürk, yıllardır suçla anılan bir isim.
7 ayrı cinayetle sorgulanan, 2003 yılında çıkar amaçlı suç örgütü kurmaktan yargılanan, adı sık sık borsada keriz silkeleme operasyonlarıyla anılan, tehditle çek-senet tahsilatı yapmakla suçlanan ve kokain kullandığı iddiasıyla gözaltına alınan bir isim.
Ekrem Gülen’e 150 bin lira gönderdiği tarihte de cinayete azmettirdiği iddiasıyla müebbet hapis cezası son karar için Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda beklemekte olan, son derece şüpheli bir profil.
O yüzden böyle bir para trafiğine girmiş olmaları soru işaretleri barındırıyor.
****
Gülen, ilginç bir şekilde, şu anda, bu para trafiğindeki banka olan İş Bankası’nda yüksek bir maaşla yönetici konumunda. 12 Nisan 2019 tarihinde emekliye ayrılıp 20 Nisan’da İş Bankası’ndaki görevine başladı.
Ben kendisine ulaşıp Galip Öztürk’ten aldığı bu parayı sordum.
“Ben böyle bir para almadım,” diyen Gülen, EFT belgesinden detaylar vermem üzerine yine “Ben böyle bir beyefendiden herhangi bir şey almadım,” cevabını verdi.
“Sadece aldığınız değil, bir de gönderdiğiniz para var. Bu belgeye göre parayı iade etmiş görünüyorsunuz. Yani sizin Galip Öztürk’e ‘iade’ olarak gönderdiğiniz bir para var. Öztürk’e neden 150 bin TL iade ettiniz?” sorusuna karşılık da “Almadım ve göndermedim. Sizin elinizdeki bu belgeler üretilmiş, tüketilmiş, bir şey olmuş olabilir,“ karşılığını verdi.
“Barış Kaya’yı tanır mısınız?” sorusuna cevaben, “Konuları başka yerlere götürüyorsunuz. Ben diyorum ki, elinizde belge ile benim alakam yok,” ifadelerini kullanan Gülen, “Barış Kaya’yı tanır mısınız?” diye tekrar sormam üzerine, “Bakın size bu kadar cevap verdim,” demekle yetindi.
Yani Galip Öztürk’ten kendisine gelen ve kendisinin de sonradan iade ettiği bu paraya açıklık getiremedi.
Barış Kaya ile olan ilişkisini de inkar edemeyip soruyu geçiştirmeye çalıştı.
****
Burada şüpheli bir işlem söz konusu.
Bankacılıkta buna, ‘flow through transaction’, yani birbirini yansıtan akan işlemler deniyor ve şüpheli bulunuyor.
Çünkü para miktarı ve tarih birebir tutuyor.
En azından izaha muhtaç bir durum var ortada.
Fakat Ekrem Gülen buna yanaşmıyor.
Kamuoyunun bu sorunun cevabını bilmeye hakkı var: “Galip Öztürk, İçişleri Bakanı Soylu’nun koruması Ekrem Gülen’e bu parayı neden gönderdi?”